L’oli de Menorca es comercialitzarà com a IGP a partir de la tardor.

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, va visitar Menorca recentment i va signar la resolució que atorga la protecció nacional transitòria a la indicació geogràfica protegida (IGP) “Oli de Menorca / Aceite de Menorca”. Aquesta resolució protegeix la indicació geogràfica fins que sigui registrada definitivament per la Comissió Europea. Així, l’oli de Menorca de la campanya 2024 que compleixi amb els requisits de la IGP es podrà comercialitzar sota el nom “Oli de Menorca / Aceite de Menorca”. Només els productors registrats en el cens creat per a aquest propòsit i que compleixin amb els estàndards de qualitat podran utilitzar el nom Menorca per als seus olis.

Joan Simonet, acompanyat de la consellera insular d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull, i del president de l’Associació “Oli de Menorca”, Josep Maria Quintana, va detallar les característiques d’aquesta nova marca de qualitat. També hi va participar el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés.

Iniciació i Procés de l’IGP

L’Associació “Oli de Menorca” va iniciar el procés de sol·licitud d’aquesta IGP el maig de 2023. Una vegada completats els tràmits nacionals, la documentació es va enviar a la Comissió Europea, que va obrir el dossier sense objeccions. Això va permetre atorgar una protecció nacional transitòria a aquest producte.

Producció d’Oli a Menorca

El 2023, Menorca comptava amb 22 productors d’oli d’oliva, que cobrien més de 100 hectàrees i comprenien aproximadament 45 explotacions d’oliveres i cinc tafones.

Declaració del Conseller Joan Simonet

El conseller Simonet va explicar que aquesta IGP és la tercera denominació de qualitat per a l’oli de les Balears, després de la DOP “Oli de Mallorca” i la IGP “Oli d’Eivissa”. Va destacar que la IGP “Oli de Menorca / Aceite de Menorca” inclourà únicament olis procedents de cultius ecològics o en conversió. “És una passa més en la defensa dels productes de qualitat i en el compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, ja que la zona de producció és una Reserva de la Biosfera”, va concloure.

Característiques de l’Oli de Menorca

L’oli “Oli de Menorca / Aceite de Menorca” és un oli d’oliva verge extra ecològica, o en conversió, obtinguda únicament per procediments mecànics a partir del fruit de l’olivera (Olea europaea, L.). Es descriu com un oli afruitada verda, d’intensitat mitjana o alta, amb sensacions picants i gustos amargs en boca, que van de lleugers a mitjans. Aquestes característiques li permeten ser classificada com un oli equilibrada.

Envasament i Etiquetatge

Els envasos han de protegir l’oli de la llum i poden tenir una capacitat màxima de 5 litres. L’etiquetatge ha d’incloure obligatòriament la menció “Oli de Menorca” i/o “Aceite de Menorca”, seguit de les inicials IGP. També s’ha d’incloure una codificació alfanumèrica seqüencial per facilitar el control de la traçabilitat del producte.